Lemongrass

Synoniemen:  citroengras, sereh
Wetenschappelijke naam: Cymbopogon citratus L.
Familie: Poaceae (grassenfamilie)



Land van herkomst

Waarschijnlijk oost India en Indonesië



Bestanddelen

Essentiële olie met citral als hoofdbestanddeel, flavonoïden, triterpenen



Omschrijving

De naam van de plant roept exotische plaatjes op, doordrenkt van de geur van de Thaise keuken. Deze meerjarige plant behoort tot de grassenfamilie en voelt zich thuis in een tropisch klimaat. De plant heeft zachte, blauwachtig-groene bladeren die bestaan uit een korte, aan de onderkant gesloten bladschede die naar boven uitlopen in een lang en open blad, dat wel tot 150 cm lang kan worden en aan het eind sierlijk ombuigt. Het scherpe blad groeit in pollen met een doorsnede van wel 120 centimeter en wanneer het blad gekneusd wordt, geeft het een heerlijk citroenaroma af.



Gebruik

Een hoge dosering citral uit essentiële lemongrassolie heeft kalmerende, pijnstillende, antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen. De Aziatische volksgeneeskunde gebruikt daarom lemongrass om nerveuze aandoeningen en aandoeningen met koorts te behandelen. Als de bekende smaakmaker in Aziatische gerechten of ingrediënt voor kruidenthee stimuleert het de eetlust en geeft het verlichting bij maagdarm klachten. Op de huid aangebracht heeft de citroenachtige geur een insectenwerend effect.



Wetenswaardigheden

De botanische term Cymbopogon is afgeleid van het Griekse kymbe=boot en pogon=baard. Het beschrijft de bootachtige vorm van de kaf en de dichtgeclusterde bloemen, die op een baard lijken. Lemongrass werd in de middeleeuwen door karavanen uit tropisch Azië meegenomen naar Europa. Daar werd het gebruikt bij het brouwen van bier en bij de productie van gekruide wijn. Lemongrass werd pas onderdeel van onze cultuur in de jaren '80 van de vorige eeuw, als aromatische olie voor geurlampen en als ingrediënt voor de in populariteit toenemende Aziatische keuken. In de traditionele gerechten uit zuidoost Azië en Sri Lanka wordt de lemongrass altijd vers gebruikt omdat het in gedroogde vorm veel minder aromatisch is. De sappige, dikke onderkant van de stengel wordt gebruik, hier zit de meeste olie in. De witte binnenkant wordt heel fijn gehakt en met het eten gemengd. Oudere, houterige stengels kunnen het beste worden gekneusd en in zijn geheel worden gekookt met de andere ingrediënten, om ze er voor het opdienen uit te verwijderen.Het citroenachtige aroma met een vleugje rozen, geeft gerechten een zachte smaak. Voor een verfrissend, dorstlessend drankje kun je verse stengels in koud water weken. In India wordt lemongrass voornamelijk gebruikt als ingrediënt voor parfum en als medicinale plant. Ga naar een Aziatische winkel als je een verse lemongrass plant in je keuken wil hebben. Zet de stengel(s) in water en de plant zal vanzelf wortels gaan vormen bij het afgesneden vlak. Plant de stengel met de wortels in de aarde en je krijgt vanzelf een aromatische plant. Verse stengels kun je overigens prima ingevroren bewaren.



De planten in onze producten

In Dr. Hauschka Bodyolie Citroen Lemongrass en Douchecrème Citroen Lemongrass komen de verstevigende en versterkende kwaliteiten van de lemongrass helemaal tot zijn recht. Deze bodyolie, die een verstevigend effect heeft op de voor cellulite gevoelige huid, bevat een extract van Lemongrass dat zorgvuldig bereid is met behulp van ons eigen speciale ritmische procédé. Hiervoor rijpt gedroogd lemongrass, afkomstig van gecontroleerde biologische teelt, een week lang met zonnebloemolie (ook van gecontroleerde biologische teelt) bij een temperatuur van 37graden, de lichaamstemperatuur van een mens. Het mengsel wordt dan in de ochtend en de avond voorzichtig geroerd. Op deze manier wordt alle kracht van de lemongrass overgebracht in de olie.