• Gratis verzenden vanaf € 50,-

Etherische rozenolie uit Ethiopië

Dr. Hauschka heeft een nieuw Fair Trade project: Ethiopië. Vanaf nu zal een deel van de etherische rozenolie hier vandaan komen. De Ethiopische rozenkwekerij is ideaal voor de kweek van de damascusroos. Dit jaar distilleerde de boer Fekade Lakew – na zeven jaar voorbereiding! - de allereerste biologische rozenolie.

Een rooskleurige toekomst

Bij de herkomst van etherische rozenolie denk je aan landen als Turkije, Bulgarije, Iran en Afghanistan. Maar Ethiopië? Toch komt een deel van WALA’s etherische rozenolie hier vandaan. De biologisch-dynamische rozenkwekerij van de Ethiopische boer Fekade Lakew is ideaal voor de kweek van de damascusroos. In 2012 distilleerde hij – na zeven jaar voorbereiding! – de allereerste biologische rozenolie in Afrika voor WALA, waar ook Dr.Hauschka Cosmetica deel van uitmaakt. Inmiddels heeft hij zijn oppervlakte uitgebreid tot 25 hectare. WALA, producent van WALA Geneesmiddelen en Dr. Hauschka Cosmetica, stelt hoge eisen aan de kwaliteit en gebruikt voor zover mogelijk alleen grondstoffen van biodynamische of gecontroleerd biologische teelt. Daarom is het voor WALA erg belangrijk om de samenwerking met kwekers uit te breiden. Dat betekent dat niet alleen de biologisch-dynamische landbouw zich uitbreidt, wat goed is voor de aarde, maar ook dat de toekomstige economische en sociale situatie van lokale gezinnen rooskleuriger wordt.

Kostbaar

“We waren al langer op zoek naar nieuwe landen voor de rozenteelt,” zegt Ralf Kunert, directeur van naturamus GmbH. Maar Ethiopië? Veel mensen associëren Ethiopië met droogte, armoede en niet met de Rosa Damascena. WALA is één van de vijf grootste afnemers van rozenolie wereldwijd. De roos wordt vanwege haar harmoniserende kwaliteiten gebruikt in vrijwel alle producten van Dr.Hauschka Cosmetica en in veel medicijnen van WALA. Er is een rozenveld van ongeveer een hectare nodig voor de winning van een kilo etherische rozenolie. Rozenolie is dan ook één van de meest kostbare geuren.

Langere bloeitijd

De rozenkwekerij van de Ethiopische boer Fekade Lakew (Terra PLC) is op 2900 meter hoogte gevestigd in het plaatsje Debre Birhan. De grote hoogte is ideaal voor het kweken van de damascusroos: “We wilden al veel langer rozen rond de evenaar kweken.” aldus Kunert. “Omdat deze planten langer bloeien.” In andere ‘rozenteelt’-landen, zoals Bulgarije en Turkije, bloeien rozen binnen een periode van vier weken en moeten ze dan ook worden geoogst. In Debre Birhan bedraagt de bloeitijd acht weken. Kunert: “We hebben dus twee keer zoveel tijd om dezelfde hoeveelheid rozenbloesem te oogsten.”

Behalve minder druk op de kwekers om snel te oogsten, zijn er minder rozenplukkers nodig die vervolgens langer in dienst kunnen blijven. Meer tijd geeft ook ruimte de kwaliteit van de rozen tijdens het plukken beter te controleren. En niet te vergeten: rozen uit de Ethiopische hooglanden zijn met 4 gram per bloesem bijna twee keer zo zwaar als rozenbloesems uit andere landen. Maar hier is door WALA en Lakew wel eerst negen jaar gewerkt. Het duurt namelijk even voordat een kilo etherische rozenolie een feit is. Biologisch-dynamische landbouw is immers meer dan het verbannen van kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

 

 

Certificatiecontrole

Toen Fekade Lakew begon met de kweek van damascusrozen, raakte WALA geïnteresseerd in zijn activiteiten. WALA stelt hoge eisen aan grondstofverwerking en gebruikt altijd grondstoffen van gecertificeerde biologische bronnen. Dit was voor de boer een nieuwe tak van sport. Allereerst droeg WALA bij aan het project door rozenstekjes te doneren. Om te garanderen dat de rozen van begin af aan in een optimale omgeving opbloeien, kunnen Fekade en zijn medewerkers een beroep doen op een adviseur van WALA. Regelmatig bezoekt deze expert de rozenkwekerij om de medewerkers op te leiden en te adviseren over het kweken van rozen. In 2012 werd voor het eerst een certificatiecontrole gehouden, op basis van de Demeter-richtlijnen en de fair-tradestandaard ‘Fair for Life’. WALA financierde deze controle.

 

Al sinds haar oprichting in 1935 snijdt bij WALA het mes aan twee kanten. Oprichter Rudolf Hauschka wilde met zijn bedrijf de mensheid en de aarde helen. Doelstelling van elk grondstofproject van WALA is niet alleen het uitbreiden van biologische landbouw, wereldwijd. Maar ook worden partners ter plaatse ondersteund met financiële middelen en expertise, wat zekerheid biedt. Wel uiteindelijk met als doel de mensen onafhankelijk te maken. Met een contract verplicht WALA zich de komende tien jaar alle rozenolie van Terra PLC te kopen. Daarna zal Fekade Lakew zijn rozenolie ook aan andere afnemers aanbieden. Kunert: “WALA wil mensen helpen om zichzelf te helpen en niet afhankelijk van ons maken.”

 

 

 

 

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor de rozenkweek in Ethiopië. De roos is nog altijd felbegeerd in de beautyindustrie. Zij brengt via medicijnen, crèmes en andere cosmetica datgene in evenwicht wat uit balans is geraakt. Wie had gedacht dat dit ook voor de economische en sociale situatie van sommige lokale gezinnen zou gelden? Fekade Lakew heeft nog eens veertien hectare land gehuurd in Angolela, zo’n tien kilometer verderop. Daar groeien al veel rozenstruiken. En dat zullen er nog meer worden als kwekers in de regio zijn voorbeeld volgen. Voor WALA zou dit een gunstige ontwikkeling zijn; de stichting exporteert haar producten naar meer dan 40 landen. De hoofdrol van de roos is in allerlei opzichten dus voorlopig niet uitgespeeld..

 

 

 

 

Een selectie van Dr. Hauschka producten met de kostbare etherische rozenolie