• Gratis verzenden vanaf € 50,-

Wie is dr. Rudolf Hauschka eigenlijk?

 

Een leven voor de wetenschap

Het winnen van extracten uit heilzame planten op waterbasis zonder conserverende alcohol. Dat is zonder twijfel het belangrijkste wetenschappelijke erfgoed van dr. Rudolf Hauschka. Dit proces ontwikkelde hij in 1929 en wordt al sinds 1935 door WALA (het moederbedrijf van Dr. Hauschka) gebruikt om preparaten te produceren. Dit heeft de farmaceutische normen toentertijd volledig veranderd. Het is nu vastgelegd in het Duitse homeopathische farmacopee (HAB) als erkend proces voor de farmaceutische productie. De plantenextracten die op deze manier worden gewonnen, zijn sinds 1967 effectieve bestanddelen in de cosmeticaproducten van Dr. Hauschka.

 

Rudolf Emil Hauschka is op 6 november 1891 in Wenen geboren als een van drie kinderen. Rudolf Hauschka's liefde voor de natuur en zijn enthousiasme voor alles wat met materiaal te maken had, zat in zijn bloed. Zijn overgrootvader was een herder en zijn vader had een smederij die hij met een galvaniseerbedrijf had uitgebreid. Rudolf Hauschka's honger naar natuurwetenschappelijke kennis ontstond op 14-jarige leeftijd. Vooral de sferische trigonometrie boeide hem eindeloos. De hyperbool vond hij fascinerend. Dit is een meetkundig figuur waarin een curve laat zien hoe een van zijn lijnen in de oneindigheid kan verdwijnen en weer terug in beeld komt als een andere lijn. "Daartussen ligt een onzichtbaar gebied, wat misschien buiten onze belevingswereld ligt", schreef Hauschka in zijn biografie. Hauschka raakte er langzaam van overtuigd dat er nog een andere wereld is, een die verdergaat dan wat wij met onze zintuigen kunnen ervaren. De drijvende kracht achter al het leven. Hij zag het als zijn taak om gebruik te maken van dit fenomeen en het via farmaceutische producten voor een grotere groep mensen toegankelijk te maken. Rudolf Hauschka studeerde van 1909 tot 1913 technische chemie aan de k.u.k. Technische Militärakademie in Wenen (nu TU Wien).  

Voordat hij naar Keulen verhuisde voor een nieuwe baan, werkte hij na de oorlog als hoofdchemicus bij 'Pharmazeutischen Industrie A.G. Klosterneuburg/Wien'. Later richtte hij in een schuur van golfplaten zijn eigen chemiebedrijf 'Chemische Fabrik Dr. R. Hauschka GmbH' op. In die tijd begon hij aluminiumacetaat, zaadbeitsmiddel, lanoline en al enkele kruidengeneesmiddelen te produceren.

 

Maar het was zijn persoonlijke kennismaking met de oprichter van de antroposofie, Rudolf Steiner, die het meest bepalend was voor Hauschka's verdere carrière als wetenschapper. Steiners statement, dat luidde 'Ritme draagt leven', zette Hauschka ertoe aan extractiemethoden te onderzoeken waarbij rekening werd gehouden met tegenstellingen in de natuur, zoals rust en beweging, warmte en kou en dag en nacht. Dit leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van het WALA-productieproces dat we vandaag de dag nog steeds gebruiken. Daarna ging hij voor het eerst extracten van heilzame planten op waterbasis (zonder alcohol) produceren.

 

Maar dat was nog niet alles: Rudolf Hauschka bleef zijn hele leven een zoeker, een natuurverkenner. Twee jaar voor zijn dood lanceerde hij een nieuwe productlijn die voor de gezondheid en verzorging van het grootste menselijk orgaan was bedoeld: de huid. Dit was de geboorte van Dr. Hauschka Cosmetica.

Diëtetiek en diagrammen

Het behoud van de menselijke gezondheid was het hoofddoel van het onderzoek van Rudolf Hauschka. Naast farmacie hield hij zich daarom ook bezig met gezonde voeding. Een van zijn experimenten was 'honing-zout-brood', waarbij de wilde gist in de honing het enige rijsmiddel was. Hij was ervan overtuigd dat onze gezondheid in grote mate door onze voeding werd bepaald en daarmee was hij zijn tijd ver vooruit.

 

Handboek cosmetische chemie

Rudolf Hauschka was een van de auteurs die met zijn kennis over minerale geneesmiddelen en metalen bijdroeg aan het handboek over cosmetische chemie dat in 1920 in Leipzig werd gepubliceerd. Het ontstond tijdens zijn tijd bij 'Pharmazeutischen Industrie A.G' in Klosterneuburg bij Wenen. Uit die tijd dateren ook enkele patenten die het bedrijf onder zijn naam had geregistreerd.

 

Correspondentie

Rudolf Hauschka was niet alleen een gepassioneerd onderzoeker, maar ook een bevlogen schrijver. Zijn nalatenschap bevatte drie meter lange, goed gevulde boekenrekken. Tussen de vele boeken ligt ook de uitgebreide correspondentie met artsen en met de cosmetologe Elisabeth Sigmund, met wie hij in 1967 de Dr. Hauschka Cosmetica ontwikkelde, opgeslagen.

 

Laboratoriumnotitieboeken en moedertincturen

Rudolf Hauschka documenteerde zijn onderzoeksresultaten nauwkeurig in laboratoriumnotitieboeken. Hier zijn ook vroege recepturen voor huidcrèmes in terug te vinden.

Veel van zijn extracten van heilzame planten uit de jaren 50 en 60 zijn nog steeds houdbaar, ondanks dat ze geen conserveringsmiddelen zoals alcohol bevatten.

 

Dissertaties/proefschriften

Rudolf Hauschka wilde al op jonge leeftijd de wereld van de natuur begrijpen. De chemie gaf hem de middelen om dit te kunnen doen. Op 6 juni 1914 promoveerde Rudolf Hauschka aan de k.u.k. Technische Militärakademie in Wenen en kreeg de doctorstitel 'dr. techn.' voor zijn onderzoek naar natuurlijke kleurstoffen. Zijn vrouw Margarethe was doctorandus in de geneeskunde en droeg met haar kennis ook haar steentje bij aan het werk van WALA.

 

Schatten uit ons archief