• Gratis verzenden vanaf € 50,-

De kunst van de aanraking
Dr. Hauschka gezichtsbehandelingen.

Wat een rust. Geen heen-en-weergeloop op de achtergrond, geen muziek. Even totaal in het middelpunt staan. Ongedeelde aandacht krijgen. Handen voelen die je grenzen respecteren en je toch diep van binnen raken. Een droom? Nee. Een gezichtsbehandeling bij een Dr. Hauschka Therapeut.

Haar handen, twee penselen en de Dr. Hauschka producten. Meer heeft je Dr. Hauschka Therapeut niet nodig. Oké, daar komen nog water, kompressen en handdoeken bij. Maar dan is de tafel naast de behandelbank al bijna gereed. En de dialoog tussen de schoonheidsspecialist en de klant – vrouw of man – kan beginnen: soms als gesprek, soms alleen met de ritmisch aandachtigehanden die de behoeften van de klant aanvoelen. En soms met de lymfestimulatiepenselen.

 

 

 

 

De Dr. Hauschka Therapeut doet dit natuurlijk volgens een precieze behandelingsprocedure die alle Dr. Hauschka Therapeuten wereldwijd op dezelfde manier volgen. Dit wordt gewaarborgd door regelmatige scholing. Elke afspraak begint bijvoorbeeld met een voetenbad. Ook een diepe reiniging, een gezichtsverzorging met maskers, kompressen en ampullen van Dr. Hauschka en gedetailleerd verzorgingsadvies horen erbij, zowel voor mannen als voor vrouwen.

Wat de Dr. Hauschka behandelingen zo uniek maakt, is het ritme Wat de Dr. Hauschka behandelingen zo uniek maakt, is het tuin met heilzame planten vindt alsook bij het verwerken van de heilzame planten voor onze Dr. Hauschka producten en onze WALA Geneesmiddelen.

Ook het belangrijkste onderdeel van iedere Dr. Hauschka behandeling wordt gedragen door het ritme van de beweging: de lymfestimulatie met penselen. De flinterdunne lymfecapillairen zijn belangrijk voor het wegvoeren van stofwisselingsproducten en overtollige weefselvloeistof. De zachte uitstrijkingen en penseelstreken van je Dr. Hauschka Therapeut stimuleren, ontspannen en lossen blokkades op. Het weefsel wordt in staat gesteld om zichzelf te reinigen door afvalstoffen af te voeren. Zuurstof en voedingsstoffen komen zo sneller in de cellen terecht.

Hoe wij dit allemaal weten? Elisabeth Sigmund, de mede-oprichtster van Dr. Hauschka Cosmetica, heeft deze holistische schoonheidsbehandeling ontwikkeld in de jaren 1950 in Stockholm. Hiervoor combineerde ze geneeskundige en cosmetische kennis en leerde ze de manuele penseelmassage van dr. Emil Vodder en zijn vrouw Estrid – de basis van de Dr. Hauschka penseelmassage.

In 1971 schoolde Elisabeth Sigmund de eerste schoonheidsspecialist met haar methode in. Intussen werken er ruim 1900 Dr. Hauschka Therapeuten in ca. 25 landen. Naast gezichtsbehandelingen en gezichtsgymnastiek bieden zij ook lichaamsbehandelingen & make-up masterclassen aan.

Veel Dr. Hauschka Therapeuten zijn er overigens van overtuigd dat ze het mooiste beroep ter wereld hebben. Begrijpelijk, niet?

 

 

Interview

Interview avec Manuela Schöbel, la Responsable Formation des esthéticiennes à propos de l’art du toucher. 

 

 

 

 

Mevrouw Schöbel, het is al tientallen jaren geleden dat de Dr. Hauschka behandelingen zijn ontwikkeld. Zijn ze nog steeds modern? Of moeten ze worden aangepast aan het huidige leven?

Manuela Schöbel: onze Klassieke Dr. Hauschka behandeling  is moderner dan ooit. En ze is uniek, alleen al omdat alles met de hand gebeurt. We maken geen gebruik van apparaten of machines. We werken met onze handen en bij de lymfestimulatie met penselen. Met onze handen hebben we zo'n grote impact dat we geen naalden of toestellen, geen uv-licht of iets dergelijks nodig hebben. Deze effectiviteit bereiken we door de bijzonderheid dat we niet kneden, wringen, duwen of manipuleren, maar met onze ademende handen werken.

Ademende handen? Kunt u dat nader toelichten?

De aanraking volgt een ritme net zoals de adem. Door de manier waarop we de mensen aanraken, behandelen we hen met respect en een zekere afstand. En dat is merkbaar op de huid. We raken de mens – zijn huid – niet manipulatief aan, maar zorgen voor ritmische bewegingen in de mens en zijn huidprocessen, door ademende en dan weer loslatende bewegingen. Het is een drieslag van onderdompelen, comprimeren en loslaten. Een komen en gaan, net als de ademhaling. Deze ritmische aanrakingen maken onze Dr. Hauschka behandelingen uniek. Op de voorgrond staat niet de wil van de schoonheidsspecialist, maar de mens die ze behandelt met zijn eigen behoeften.

Tijdens de schoonheidsbehandeling raakt u de klant dus wel aan, maar komt u niet te dichtbij. U raakt de klant diep van binnen maar met een gevoel van respect. Dat klinkt heel bijzonder. Hoe doet u dat?

De innerlijke houding van de Dr. Hauschka Therapeut, maar ook hoe ze zich lichamelijk aan de klant wijdt, is zeer bepalend voor het resultaat. Niemand wil al te zeer worden gemanipuleerd. De klant ligt op de behandelbank en openbaart zich. Sommige delen van zijn lichaam zijn niet bedekt. Hierdoor ontstaat een intieme situatie. In deze situatie handhaven wij een zekere ruimtelijke afstand. We letten er bijvoorbeeld op dat we niet met één bil op de bank zitten. In plaats daarvan staan we altijd goed op onszelf, met een rechte rug en een houding waarmee we innerlijk bij onszelf blijven. Door de aandacht die we aan de klant besteden komen we weliswaar dichter bij elkaar, maar op een respectvolle manier. Vanuit onze houding raken we de klant op een behoedzame manier aan. We nemen intensief contact op en trekken ons weer terug. Zo vindt er telkens een ontmoeting plaats, maar die wordt ook weer opgelost.

Een speciaal kenmerk van Dr. Hauschka behandelingen is dat ze altijd met een voetenbad beginnen. Waarom is dit zo? Het gaat tenslotte om gezichtsverzorging.

Het was Elisabeth Sigmunds idee om met een voetenbad te beginnen. Ze deed dit omdat haar klanten vaak met koude voeten kwamen. Als delen van je gezicht geïrriteerd of rood zijn, dan is de hele gezichtsbehandeling veel minder effectief zolang je voeten niet warm zijn en de warmte in plaats daarvan nog in je hoofd zit. En met een warmwaterkruik krijg je je voeten niet zo lekker warm als met een voetenbad. Bovendien is een voetenbad een erg intiem moment dat ik deel met mijn klant. Zij zit met haar voeten in het voetenbad, ik op ooghoogte. Later is de situatie anders, want de gast ligt en de therapeute zit of staat aan het eind van de bank. Bovendien zijn voeten sowieso iets intiems. Voor tieners is het bijvoorbeeld erg lastig om het voetenbad aan te nemen. Als ik bij tieners een speciale behandeling voor onzuivere, ontstekingsgevoelige huid toepas, dan zouden ze het liefst in hun gympen op de bank gaan liggen. Zelfs als ze in een crop top komen of met een extra diep decolleté. Het kost hen heel wat zelfoverwinning om hun schoenen uit te doen. Maar het mooie is dat, als ze zich er dan bij neerleggen en hun schoenen uitdoen, ik altijd een diepe zucht hoor wanneer ze hun voeten in het water dompelen. Een voetenbad is immers niet alleen wellness – de klanten voelen hoe hun hoofd lichter wordt. Na het voetenbad drogen we haar voeten behoedzaam af, zonder te wrijven.

 

 

Helaas kunnen we deze video alleen laten zien als je de marketingcookies voor deze website accepteert. Raadpleeg voor meer informatie ons Privacybeleid Herziening Toestemming

 

 

Bij de Dr. Hauschka behandeling hoort ook een Gezichtsdampbad. Dat kennen we ook van andere schoonheidsbehandelingen. Maar bij Dr. Hauschka is het net iets anders.

Absoluut. Het is een heel belangrijk element van de Dr. Hauschka behandeling. Ik noem het samen met het Reinigend Masker, onze verborgen helden. De klanten zijn het gewend dat ze liggen tijdens de behandelingen. Maar wij vinden het ideaal wanneer de klant rechtop zit, zodat ze de stoom niet alleen op haar gezicht krijgt, maar deze middels de gezichtssauna ook inademt. Tegelijkertijd ademt ze ook de extracten van heilzame planten als madeliefjes, Oost-Indische kers en toverhazelaar in. De stoom heeft dan een directer effect. Het rechtop zitten, in- en uitademen zijn actieve processen. Dieptereiniging is een actief proces. En het zet een ritme in gang. Soms lig je, dan zit je weer rechtop en door het inademen van het Gezichtsdampbad is ook je ritmisch systeem erbij betrokken. Dat maakt het Gezichtsdampbad met inhaleren veel effectiever. En de daaropvolgende reiniging minder pijnlijk.

Dat ik als klant actief moet zijn tijdens de behandeling klinkt ook erg ongebruikelijk. Is het niet juist lekker om helemaal te ontspannen en je volledig over te geven aan de handen van je schoonheidsspecialist?

Actief zijn is wezenlijk voor de mens. Ook het idee van het ritme en natuurlijk hetgeen Elisabeth Sigmund wilde. Met de lymfestimulatie en ook met de gezichtsgymnastiek had ze al een mijlpaal gezet in de behandeling. Deze stimuleren allebei een activiteit: het zelfherstellend vermogen van je huid. Het gaat er niet alleen om gemasseerd, met damp bevochtigd en ingeolied te worden. We activeren niet alleen de mens, maar ook zijn huid. Dat is voor mij de essentie van de Dr. Hauschka behandelingen en wat ons onderscheidt van andere behandelingsmethoden.

Dr. Hauschka Therapeuten werken in ca. 25 landen wereldwijd. Zijn er verschillen in de behandeling?

Dr. Hauschka behandelingen zijn over de hele wereld identiek. We hebben een internationale board gevormd, waarin we alle verschillende stappen van de behandeling vastleggen in woord en beeld. Dit doen we om de kwaliteit te garanderen, maar ook opdat onze kennis niet verloren gaat en we de erfenis van Elisabeth Sigmund goed bewaren. Het boek dat hieruit is ontstaan en dat alles over de behandeling omvat, krijgen alleen onze 40 internationaal werkende trainers. Elk boek is gecodeerd. En als iemand beslist om niet meer voor ons als trainer te werken, geeft ze het boek terug.

Bestaan er desalniettemin verschillen van land tot land wat de behoeften van de klant aangaat?

De klanten in Israël hechten veel waarde aan dieptereiniging. Zonder ons Gezichtsdampbad en het Reinigend Masker zouden ze niet tevreden zijn. In Frankrijk zijn de Klassieke Dr. Hauschka behandeling en de Gezichtsgymnastiek erg populair. Italiaanse vrouwen zijn dol op onze make-up, maar ze staan ook open voor lichaamsverzorging, omdat dat voor hen erg belangrijk is. We hebben onlangs een verstevigende behandeling voor de benen ontwikkeld, bijvoorbeeld voor vrouwen die last hebben van cellulite. In Italië wordt deze behandeling vaak in het voorjaar geboekt, voor het begin van het badseizoen dus. In Italië hebben we overigens een mannelijke trainer, onze enige man in het internationale trainersteam. Fantastisch hoe hij Dr. Hauschka daar vertegenwoordigt.

Van mannen gesproken: er komen ook mannen naar de Dr. Hauschka Therapeut. Hebben die een andere behandeling nodig dan vrouwen?

Nee, we hebben geen extra behandeling voor de man nodig. We kijken naar de mens. En als een man niet zo lang wil liggen, dan krijgt hij gewoon een kortere versie van de behandeling. Mijn ervaring leert echter het tegenovergestelde. Ik had een leuke ontmoeting met de echtgenoot van een klant, die de Klassieke Dr. Hauschka behandeling cadeau had gekregen van zijn vrouw. Deze behandeling duurt twee uur. En hij was nog nooit bij een schoonheidsspecialist geweest. Na de behandeling zei hij niets. Nadat de klant was vertrokken, vroeg ik me tijdens het opruimen af of het hem wel was bevallen. Drie dagen later vond ik een boodschap op mijn voicemail. Dat hij nooit eerder bij een schoonheidsspecialist was geweest en dat hij het zich helemaal anders had voorgesteld. Maar dat zijn huid sindsdien aanvoelde alsof hij iedere dag een frisgewassen pyjama aantrok. Onze behandeling richt zich echt tot de hele persoon. Want het huidgevoel beschrijft een innerlijk gevoel.

 

 

Interview met Elisabeth Sigmund, mede-oprichtster van Dr. Hauschka Cosmetica en ontwikkelaarster van de Dr. Hauschka behandelingen.

 

Meer informatie