Bevrijd jezelf

Dokter Juriaan: We lijden het meest onder een goed mens te willen zijn.

Een belangrijke oorzaak van ons lijden wordt veroorzaakt doordat we zo graag een goed mens willen zijn. We passen ons aan, komen tegemoet aan opgelegde en aangenomen verantwoordelijkheden en verplichtingen. In de hoop te kunnen voldoen, goed bevonden te worden en misschien wel gelukkig te kunnen zijn, ben je bereid om daarvoor ver over je eigen grenzen heen te gaan.

Feit is echter dat je niet perfect bent. Het continu vergelijken en het streven naar perfectie is als het streven naar een illusie. Dat betekent niet dat perfectionisme persé een slechte eigenschap is. Het kan je in staat stellen om het allerbeste uit jezelf te halen. Totdat je het nodig gaat hebben om je goed te voelen. Dan krijgt perfectionisme leiding over jou in plaats van dat jij nog leiding hebt over het perfectionisme. 

Juist ín en mét al je imperfecties ben je helemaal goed zoals je bent. Het zijn precies deze imperfecties die je in staat stellen om te leren, groeien en ontwikkelen. Het is de kunst om juist jouw imperfecties te leren zien, te leren waarderen en omarmen. Met mildheid en met liefde.

Je komt immers maar vanuit één plek. Vanuit liefde en compassie. Iets in jou wil niets liever dan liefde kunnen geven en liefde kunnen ontvangen. Als je dat weet, dan kan je zien dat de boosheid of de kwetsing van de ander niet over jou gaat. Je bent misschien de oorzaak, maar niet verantwoordelijk en al helemaal niet schuldig. Je kunt jouw aandeel onderzoeken en zeggen: “Ik ben onredelijk tegen je geweest, en dat heb je niet verdiend”. Maar zonder je schuldig te hoeven voelen. Waarom niet? Omdat je nu eenmaal niet perfect bent én je komt van een plek van liefde en compassie. Je bent een mens, wat kun je doen? Je-bent-niet-perfect.

Kun je zijn met al jouw imperfecties, zonder je meteen weer aan te passen of te gedragen in de hoop op liefde, erkenning of waardering? Door jouw eigen goedheid én je imperfecties te leren zien en te waarderen, ontsla je niet alleen de ander van de plicht om jou lief, leuk en aardig te moeten vinden, maar bevrijd je vooral jezelf van een belangrijke oorzaak van jouw lijden.