Verzorgingsconcept

Een selfcaredag met Fabian Hart.

's Morgens veel thee en krachtsport, 's avonds hoorspelen en tussendoor naar buiten, de frisse lucht in. Fabian Hart zorgt in Hamburg goed voor zichzelf. In zijn podcast trekt de auteur de traditionele rolverdeling in twijfel en geeft mannelijkheid een nieuwe definitie. Waarom hij ook kracht vindt in ontspanning, vertelt hij hier.

Modern times.

Waar het voor mij op aankomt in het leven? De moed hebben om mezelf zo goed mogelijk te leren kennen in plaats van mezelf steeds met anderen te vergelijken of aan de verwachtingen van anderen te willen voldoen. We leven in een tijd waarin aangeleerd gedrag, gedachten en gevoelens worden overdacht, opnieuw worden aangeleerd en geherprogrammeerd. Een spannende ontdekkingstocht, vind ik zelf.

 

Radical selfcare.

Ik probeer elke dag een goede vriend van mezelf te zijn. Het is in deze harde wereld niet makkelijk om gevoelig te zijn en je karakter niet te verloochenen. We worden constant overspoeld door allerlei gebeurtenissen en nieuws en je hebt er dan ook kracht voor nodig om een momentje voor jezelf te nemen, zwak te durven zijn en echt te kunnen ontspannen. Wanneer we niet goed voor onszelf kunnen zorgen, kunnen we er ook niet voor anderen zijn.

 

Stretching in de ochtend, tussen de drankjes door.

Mijn ochtendroutine is eenvoudig: tussen 7.00 en 8.00 uur opstaan. Warm water in het gezicht en in de mok. Meerdere dranken tegelijk drinken. Bij het warme water een koffie, daarbij een kruidenthee en soms nog versgeperst groentesap on top. Daarna stretchoefeningen om in beweging te blijven.

 

Krachttraining of pilates, maar altijd tegen de clichés in.

Ik doe al jaren aan pilates, hoewel vaak wordt gezegd dat dat iets voor vrouwen is. Bij krachtsport had ik zelf het clichébeeld van een typische spierbundel in mijn hoofd. Maar gelukkig heb ik dit van me afgezet. Inmiddels doe ik 's morgens regelmatig aan krachtsport, omdat ik me hier sterker door voel en ik er een goede houding door krijg. In mijn toilettas: de Dr. Hauschka Den en Zeezout Cleanser en de Kweepeercrème, daarmee begin ik de dag.

 

Wat staat er op het programma? Een wandeling en warme pap.

De apps op mijn telefoon worden pas om 9.30 uur ingeschakeld. Meestal ben ik dan van de sportschool op weg naar huis, lopend door Hamburg. Dan controleer ik mijn e-mail en kijk naar mijn agenda om te zien wat me die dag te wachten staat. Als ik thuis ben, maak ik dan eerst wat pap voor mezelf van warme havervlokken, kaneel en banaan. Daarna ben ik klaar om aan het werk te gaan: mailen, nieuwe podcastafleveringen maken, afspraken inplannen.

Lichte soep en snelle opfrisbeurt.

Een phosoep in het Vietnamese streetfoodrestaurant om de hoek is mijn favoriete lunch. Dat geeft ten minste niet het gevoel dat ik eerst even moet gaan liggen, want 's middags heb ik vaak meerdere videocalls. Voorbereidende gesprekken voor de podcast, afspraken met redacteurs of workshops met bedrijven over onderwerpen zoals nieuwe vormen van mannelijkheid of queerbelangen. Ik zit de hele dag achter beeldschermen en dat maakt me vaak moe. Daarom ga ik vaak ook even de deur uit, naar de rivier de Alster. En ik spray tussendoor steeds weer met de Dr. Hauschka Gezichtslotion. Dat geeft mij en mijn huid een opfrisbeurt. Super, ik ben fan.

 

Check-in met familie.

Ik vind het een voorrecht om mezelf volledig te kunnen uiten in mijn werk. Ik heb mijn eigen one-man-show en dan vervagen ook weleens de grenzen tussen werk en privé. Ik moet er dan op letten dat ik niet alles wat ik meemaak, ook voor mijn werk probeer te gebruiken. Wat me helpt dit automatisme te doorbreken? Met mijn beste vriend bellen, met goede vriendinnen of mijn zus. Zij zijn mijn familie en dan ben ik ook snel weer gewoon ‘Fabi’.

 

's Avonds schrijven.

Vaak heb ik ’s avonds pas de moed om te schrijven. Dan komen geen e-mails meer binnen, omdat de meeste mensen dan van hun vrije avond genieten. Dat brengt mij in de juiste stemming om in alle rust een tekst te schrijven. De dingen waar ik over schrijf, zijn vaak heel politiek van aard. Als ik schrijf over patriarchale mannelijkheid, betreft het alle structuren van onze samenleving. Het is meer dan het bekritiseren van giftig mannelijk gedrag, maar het gaat ook niet om mannenbashing. Het gaat er juist om dat we ons allemaal vrijer en gelijker voelen als we ons losmaken van genderspecifieke stereotypen en verouderde clichés. Ik kan me daarom ook helemaal vinden in het uitgangspunt van Dr. Hauschka dat huidverzorging geen geslacht kent. Dat zei Elisabeth Sigmund, medeoprichtster van Dr. Hauschka Cosmetica, al in de jaren 60!

 

Samen koken met vriendinnen.

Ik zie mijn vriendinnen minstens twee keer per week. Vaak koken we samen. Ik houd zelf van eten zonder poespas: rijst als basis, gebakken groente zoals zoete aardappel, paprika, aardappel en wat tempé van kikkererwten erbij. Ik houd ervan als alles krokant gebakken is. Alles onder een berg saus verstoppen is niet aan mij besteed. Sinds social media een vast onderdeel van mijn werk is geworden, heb ik het gevoel dat ik me steeds verder terugtrek en nog maar zelden uitga. Een diner met mijn geliefden is voor mij de perfecte avond.

 

Hoorspel, thermoskan, vroeg naar bed.

Als het kan, ga ik vroeg naar bed. Vaak al tegen 21.30 uur. Daar houd ik van! Van tevoren maak ik een thermoskan met kruidenthee. 's Avonds is de reiniging van mijn huid het belangrijkst en hier neem ik ook de tijd voor. Ik ben dol op de Dr. Hauschka Reinigingscrème en ook op de Dr. Hauschka Regeneratie Oogcrème. Omdat ik de hele dag al lees, schrijf en naar beeldschermen staar, doe ik in bed mijn ogen dicht en luister elke avond naar een hoorspel. De beelden in mijn hoofd komen vanzelf.

Shop the Story