Jojoba

Synoniemen:  geen
Wetenschappelijke naam: Simmondsia chinensis
Familie: Simmondsiacea



Land van herkomst

De woestijngebieden van Mexico, Californië en Arizona.



Bestanddelen

Noten: 50 tot 60% vloeibare was (eigenlijk een was die bij kamertemperatuur vloeibaar is), provitamine A en vitamine E.



Omschrijving

In het omgaan met extremen is de jojoba een waar wonder. De altijd groene, tot 3 meter hoog wordende struik groeit in gebieden met een woestijnklimaat, met nachttemperaturen tussen de 0 en 5°C en temperaturen overdag tot 45°C. De plant kan daar alleen overleven dankzij zijn tot 4 meter diep groeiende penwortels waarmee hij water opneemt uit diepere aardlagen en zijn aan de droogte aangepaste bladeren. De struiken, die een ruige indruk maken, hebben smalle langwerpige bladeren die zichzelf met een leerachtige oppervlak en kleine haartjes beschermen tegen verdamping. De plant is tweehuizig. Dat wil zeggen dat er mannelijke struiken zijn die pollen produceren en vrouwelijk struiken met onopvallende bloemen; na windbestuiving groeien daaraan de bruine, eikelvormige jojobanoten. Ondanks de extreme omstandigheden op de plaatsen waar ze groeien, kunnen jojobastruiken wel 200 jaar oud worden.



Gebruik

Jojobaolie is een uitstekende huidverzorging; de huid krijgt een luchtdoorlatend, tegen uitdroging beschermend filmpje dat niet kleeft of vet is en dat bovendien een natuurlijke bescherming van factor 4 tegen zonlicht biedt. Er wordt vocht in de huid gebracht en de huid wordt egaal, zacht en soepel. Omdat de was qua structuur lijkt op huidvet worden ook gemakkelijk diepere huidlagen bereikt. Bij acne vulgaris remt jojobaolie de sterke afscheiding van talg. Bovendien remt de olie ontstekingen en kalmeert de huid bij zonnebrand en jeuk. Maar dat is niet alles: het is een vervanging voor walschot - een was die inmiddels verboden is vanwege de bescherming van bedreigde diersoorten. Deze was, die gewonnen werd uit de kop van de potvis, werd eerder gebruikt als smeermiddel voor precisie-instrumenten en als grondstof in de chemische, farmaceutische en cosmetische industrie. Na omzetting in een harde was is jojobaolie de basis voor crèmes en voor zachte, witte wassen waarvan onderhoudsmiddelen voor bijv. meubelen, vloeren en autolak gemaakt worden. Volgens recent Arabisch onderzoek lijken er goede kansen te zijn voor jojobaolie als vervanging van diesel. Door het lagere gehalte aan koolstof komt bij de verbranding van de niet giftige en zwavelvrije jojobaolie minder koolmonoxide en kooldioxide vrij dan bij gewone diesel. Bovendien worden geen gevaarlijke zwaveloxiden en roet geproduceerd. Er zijn nog wel meer voordelen te noemen en het lijkt niet eens zo'n merkwaardig idee alle woestijnen te beplanten met jojobastruiken. Volgens berichten is men daarmee in Egypte al begonnen.



Wetenswaardigheden

De naam ""jojoba"" is door de Spanjaarden afgeleid van het woord ""jojowi"", uit de taal van de Papago-indianen. Met de wetenschappelijke naam ""Simmondsia"" wordt de natuuronderzoeker F.W. Simmonds geëerd. De aanduiding ""chinensis"" is een overblijfsel van een misvatting: oorspronkelijk werd gedacht dat de jojobastruik uit China afkomstig was. Vroeger werd jojoba wetenschappelijk aangeduid met ""buxus chinensis"". Deze naam wordt nu nog gebruikt in de ingrediëntenlijsten van cosmeticaproducten, de zgn. INCI's. De uit de noten gewonnen jojobaolie werd door diverse Indianenvolkeren voor veel verschillende dingen gebruikt. De Apachen gebruikten de olie voor het behandelen van pijn, de Papago-indianen behandelden er onder andere maagaandoeningen mee. Jojobaolie is zeer belangrijk bij de verzorging van huid en haar. Jojobanoten werden rauw of geroosterd bereid tot verschillende soorten voedsel en fungeerden gemalen als basis voor dranken. Pas in de 18e eeuw werd de jojoba in Europa geïntroduceerd. Door de speciale, wasachtige structuur oxideert jojobaolie niet zodat hij aanzienlijk minder snel ranzig wordt dan andere oliën. De olie is bestand tegen temperaturen tot 300 °C. De in zeer droge gebieden groeiende jojobastruik is zeer belangrijk als bescherming tegen erosie van de bodem.



De planten in onze producten

Door de vele goede huidverzorgende eigenschappen ligt het voor de hand dat jojobaolie wordt gebruikt als basis voor de meeste cosmeticaproducten van Dr. Hauschka.Het is een bestanddeel van: After Sun Lotion, Bodycrème Rozen, Kweepeer en Citroen Lemongrass, Bodyolie Berken Arnica, Bodyolie Citroen Lemongrass, Bodyolie Rozen, Bodyolie Sleedoorn, Bronzing Powder, Concealer, Winter Bad, Fitness Voetcrème, Kweepeercrème, Gezichtsolie, Handcrème, Jojoba Conditioner, Kalmerend Masker, Moor Lavendel Bad, Lippenbalsem, Lippenverzorgingsstift, Lipsticks, Lipsticks Novum, Sheer Lipstick, Lip Liner, Lip Line Definer, Oogbalsem, Oogcrème, Liquid Eyeliner, Eye Definer, Defining Mascara, Coverstick, Light Reflecting Concealer, Regeneratie Dagcrème, Reinigingsmelk, Rozencrème, Saliebad, Translucent Make-up, Verstevigend Masker, Vitaliserend Masker en Vloeibare Dagcrème.