Natuurlijke lichaamsverzorging van Dr. Hauschka
Warmte geeft ons rust

Warmte en zorgzame aandacht. Even tijd om jezelf te ontmoeten. Om jezelf te voelen en te ontspannen tot in de toppen van je tenen. Dat klinkt als een wellnessvakantie? Dat is het in zekere zin ook. Met het verschil dat je daar thuis elke dag van kunt genieten – 's ochtends en 's avonds – tijdens je natuurlijke lichaamsverzorging met Dr. Hauschka. Want waar het bij ons dagelijks lichaamsverzorgingsritueel op aankomtis; warmte, aandacht en je eigen ritme.

Op school hebben we nog geleerd dat onze normale lichaamstemperatuur 37 graden Celsius is en dat als we ziek zijn we een hogere of lagere temperatuur hebben.

 

Maar deze basiswarmte missen we tegenwoordig vaak. Zij het door te dunne kleding of de alledaagse stress. We hebben het koud en kunnen daarom niet goed in- en doorslapen. We zijn klaarwakker tot diep in een stuk in de nacht klaarwakker en hunkeren tegelijkertijd naar een gezellige, warme avondsfeer. In slaap vallen met koude voeten? Onmogelijk.

Wij houden rekening met je natuurlijke ritmes en begeleiden je gezonde warmteritme met de natuurlijke cosmetica van Dr. Hauschka. Hoe we dat doen? Bijvoorbeeld zo: als je opstaat in de ochtend, krimpen de buitenste bloedvaten en kan de warmte zich concentreren. De warmte start dus zogezegd innerlijk op. Je komt bij en bent wakker. Onze producten met Citroen Lemongrass zijn voor dit tijdstip de perfecte fitmakers. 's Avonds in bed wil de warmte terug naar de toppen van je vingers en tenen stromen. De buitenste bloedvaten verwijden, je handen en voeten worden warm. Een warm voetenbad met een Dr. Hauschka Bad helpt je hier 's avonds bij. Een regelmatig voetenbad kan zelfs meer dan je voeten op dat moment verwarmen. Het helpt je lichaam om haar innerlijke warmteregulatie weer op gang te krijgen.

Onze bodyoliën sluiten hier perfect aan bij onze badoliën. Deze alleskunners ondersteunen het basisritme van de warmte. Ze kunnen de warmte concentreren, oplossen of laten stromen. Probeer bijvoorbeeld dit kleine ritueel voor het slapengaan: Wrijf aandachtig een beetje bodyolie op je buik of op je voetzolen en geniet ervan. Het is als een warme knuffel of een liefdevolle nachtzoen. Dat is onze Dr. Hauschka Cultuur in Cosmetica voor jou.

 

Interview

Interview met Annette Greco, afdelingshoofd Ggalenische Oontwikkeling, en Florian Junge, teamhoofd Pproductmanagement Lichaamsverzorging over warmte en ritme in de lichaamsverzorging 

 

Mevrouw Greco, u ontwikkelt voor Dr. Hauschka verschillende producten voor het gezicht en het lichaam. Verschilt de lichaamshuid zo sterk van de gezichtshuid? Is één crème voor alles niet voldoende?

Annette Greco: Het is inderdaad zo dat de gezichtshuid heel andere behoeften heeft dan de lichaamshuid. Het is een van de organen in je hoofd, zoals de zintuiglijke organen ogen, mond en neus. Deze hebben een minder actieve stofwisseling en zijn minder warm. Of ik kan beter zeggen: ze zijn juist koel – ze zijn integendeel koel en vooral met afbrekende processen belast. De gezichtshuid heeft ook voortdurend met afbrekende processen te kampen. En kan niet even snel weer opbouwen. Daarom krijgen we in ons gezicht sneller rimpeltjes. Ik ken niemand die klaagt over rimpels op zijn dijen. Anderzijds ken ik ook niemand met cellulite op zijn wangen. Het lichaam kent deze stofwisselingsverschillen op het gebied van warmte. En voor het gezicht ligt de klemtoon op de zintuigen en de afbraak. Daarom moeten we voor het lichaam andere producten gebruiken als voor het gezicht.

Wat is het verschil tussen de gezichts- en lichaamsproducten?

Greco: Wat betreft het gezicht aangaat, moet ik altijd op de eerste plaats het herstel van de huid ondersteunen. Bij het lichaam gaat het daarentegen om de dynamiek van de warmte. Tijdens de ontwikkeling van de lichaamsproducten vragen we ons af:’H oe kunnen we door producten uitwendig te gebruiken onze lichaamswarmte bevorderen, maar deze warmte eveneens verdelen, laten stromen en ook oplossen?’

Florian Junge: In de gezichtsverzorging speelt ook de dagelijkse bescherming een belangrijke rol. Op mijn lichaam draag ik kleren, maar mijn gezicht is blootgesteld. Dus moet ik mijn gezicht op een andere manier beschermen. Dat vraagt een andere voorbereiding op de dag als voor het lichaam.

En hoe zit het met de vetvrije nachtverzorging die u voor de gezichtsverzorging aanbeveelt? Is die ook belangrijk voor de lichaamshuid? Mag ik 's avonds geen vethoudende lichaamsverzorging meer aanbrengen?

Greco: Dat mag zeker. Dit wordt duidelijker als je begrijpt dat de verzorging van Dr. Hauschka de ritmes respecteert. En het gezicht en het lichaam hebben nu eenmaal verschillende ritmes. In het gezicht ondersteunen we het ritme van afbraak en herstel. Voor het herstel hebben we een waterig element nodig. Daarom is de herstellende nachtverzorging voor het gezicht puur op basis van water. Het ritme van het lichaam begeleiden we door de grote schommeling van de innerlijke warmte te ondersteunen. In de lichaamsverzorging gaat het daarom om warmte die ik opsla, maar die ik ook weer uitstraal en dus loslaat. Terwijl het bij de gezichtsverzorging om vet of niet vet gaat, gaat het bij de lichaamsverzorging om warm of niet warm. Warmtetoepassingen hebben altijd met oliën te maken. Je kunt je lichaam dus 's avonds met creme insmeren of met olie.

En toch kennen sommige mensen het gevoel dat je huid in de ochtend droger aanvoelt wanneer je de vorige avond een bodyolie hebt aangebracht.

Greco: Ja, daaraan merken we dat onze bodyoliën niet alleen de huid verzorgen, maar ook de mens. Daarom breng ik vaak eerst een bodyolie aan en daarna nog een bodylotion.

Dr. Hauschka bodyoliën als ‘mensenverzorging’? Dat klinkt vreemd. Kunt u dat toelichten?

Greco: De bodyoliën zijn de producten van Dr. Hauschka, die de warmte in het lichaam direct aanspreken. Olie is eigenlijk niets anders dan de geconcentreerde warmte van een zomer – de geconcentreerde kracht van de zon. Door het toevoegen van heilzame planten kunnen de oliën nog worden gespecificeerd. De eerste vraag die we ons stellen is wat we met de olie willen bereiken. Met de zes bodyoliën van Dr. Hauschka hebben we een breed scala aan mogelijkheden. Als ik bijvoorbeeld warmte wil centreren, neem ik Bodyolie Citroen Lemongrass. Met Bodyolie Sleedoorn kan ik de warmteontwikkeling in het lichaam stimuleren. Ik heb inmiddels alle bodyoliën van Dr. Hauschka bij me thuis en speel erop als op een claviatuurinstrument; ik stem mezelf af en voel welke olie ik voor deze dag - of op het einde van de dag - nodig heb.

 

Dit betekent dat iedereen zijn eigen lichaamsverzorgingsritueel moet vinden. Werkt u bij de productontwikkeling evengoed met bepaalde huidbeelden, waarvoor u ontwikkelt?

Greco: Veeleer met ‘mensbeelden’. We hebben gekeken naar de verschillende lichaamsbouw van de mens, ongeacht de lichaams- of gezichtsverzorging. Hoe gaan ochtendmensen met warmte om en hoe de nachtbrakers? Met welke verzorgingsrituelen kunnen we mensen helpen die moeite hebben om een gezond warmteritme te behouden? Warmte is voor ons werk ongelooflijk inspirerend.

Kunnen we lichaams- en gezichtsverzorging überhaupt afzonderlijk beschouwen, aangezien u over verschillende constituties spreekt?

Junge: Nee, maar we hebben helaas de neiging om gezichts- en lichaamsverzorging altijd erg abstract of zelfs als twee volledig onafhankelijke dingen te zien. Maar eigenlijk grijpen de twee in elkaar. Als ik goed in mijn midden benin balans ben en goed verwarmd ben, dan heb ik ook een goede uitstraling.

Greco: Ik zou zelfs nog een stap verder gaan en over gezond blijven spreken. Om schoonheid te behouden of om zich te ontwikkelen is lichaamsverzorging cruciaal. Als ik het lichaam niet ondersteun in zijn oorspronkelijke menselijke bestemming, kan ik nog zoveel doen in het gezicht – het blijft maculatuurbeperkt. Ware schoonheid kan ik in de hand werken door het lichaam op een hoger niveau te verzorgen op een hoger niveau dan de gebruikelijke huidverzorging. Of de huid nu minder schilferig is of een cellulitebultje minder heeft – daar om gaat het hier niet om. Dat kan een esthetisch neveneffect zijn. Het gaat om wat de mens als mens uitmaakt en om hiervoor zorg te dragen, zodat innerlijke schoonheid tot uiterlijke schoonheid leidt.

Veel mensen werken tegenwoordig de hele dag achter de computer en merken hoe hun hoofd steeds warmer en hun voeten steeds kouder worden. Kan de juiste lichaamsverzorging hierbij helpen?

Greco: In de ochtend helpt Bodyolie Moor Lavendel, die een omhullende bescherming biedt. In de avond helpt een voetenbad met Moor Lavendel Bad om de indrukken van de dag in een overvol hoofd te verwerken. Je lichaam te verzorgen is evenwel geen vervanging voor een bewuste omgang met jezelf. Als je je handen even snel warm maakt, betekent dat niet dat alles goed is. Het is beter om impulsen te krijgen die ervoor zorgen dat je handen weer zelfstandig warm worden. De koude handen zijn immers niet het echte probleem. Waar het op neerkomt, is dat ik de aandacht voor mezelf kwijt ben, dat ik niet meer voel wat me goed doet en wat niet. Voor mij is het belangrijk dat ik weer een gevoel voor mezelf ontwikkel door zorg te dragen voor mijn lichaam.

De manier waarop ik met mezelf omga, hoe ik naar mezelf luister en hoe ik mezelf verzorg, maakt dat deel uit van de Dr. Hauschka Cultuur in Cosmetica?

Junge: Ik vind van wel. We verlangen ernaar om weer een verzorgingscultuur op te bouwen. Maar niet door een overvloed aan behandelingen, zoals aangeboden door de wellnessindustrie. Welbevinden ontstaat veeleer door dingen weg te laten, door ergens bewust van te genieten en niet door een heleboel behandelingen te ondergaan. Zichzelf bewust ervaren in een bepaalde situatie – daar kunnen Dr. Hauschka- producten je bij helpen. En dat is dan volgens mij de Cultuur in Cosmetica die je gezond houdt, die je door het leven kan begeleiden en die ook past bij onze tijd. Voor mij is het uiteindelijk de wens dat mensen om zichzelf weer te vinden en dat mensen zichzelf opnieuw kunnen voelen. Misschien is het ook een culturele taak.

Greco: Cultuur betekent op zich vormgeving. En daarvoor hoef ik geen schilderijen te maken of stenen sculpturen te bewerken. Het gaat er ook om hoe ik vormgeef aan mijn eigen biografie, mijn dagelijks leven. Dat is voor mij cultuur. En als de manier waarop ik cosmetica gebruik een impuls geeft om weer aandacht te besteden aan mezelf, om weer creatief bezig te zijn, dan is dat voor mij cosmeticacultuur. Maar ook als ik meer aandacht krijg voor het milieu. Dr. Hauschka Cultuur in Cosmetica betekent voor mij ook verantwoordelijkheid voor de natuur, voor processen en toepassingen. En dus ook het opnemen van verantwoordelijkheid voor jezelf, waardoor je warmte, medeleven en enthousiasme uitstraalt. Want de manier waarop ik met mezelf omga, kan ook invloed hebben op de omgang met andere mensen.

 

 

 

Warmende lichaamsverzorging van Dr. Hauschka

Meer informatie