Vragen over ingrediënten en recepturen

 

 

Waarom bevatten sommige producten van de Dr. Hauschka Cosmetica alcohol?

Alcohol is van groot belang voor de stabiliteit van het product. Omdat wij principieel geen synthetische conserveringsmiddelen gebruiken is alcohol ook van groot belang voor de houdbaarheid van producten die water bevatten. Voor Dr. Hauschka Cosmetica gebruiken we alcohol in de vorm van ethanol. Deze wordt door het gisten van biologisch graan verkregen.

Waar komt de alcohol in Dr. Hauschka Cosmetica-preparaten vandaan?

Alcohol (ethanol) komt in de vrije natuur voor. De ruwe alcohol wordt eerst gewonnen via het vergisten van mais, fruit en aardappelen. Ethanol is de drinkbare alcohol die zich ook in alle alcoholhoudende dranken bevindt.

Kan de alcohol in Dr. Hauschka Cosmetica de huid uitdrogen?

Een mengsel op basis van water en alcohol wordt gebruikt als extractiemiddel voor de vele heilzame planten die in cosmeticaproducten worden gebruikt. Daarom zit dit bestanddeel ook in veel Dr. Hauschka cosmeticapreparaten.

Steeds opnieuw wordt beweerd dat alcohol door zijn uitdrogingseffect niet geschikt is voor gevoelige en droge huid. Deze beweringen dateren echter uit het verleden. Vroeger werden gezichtsreinigers en -lotions met een hoog alcoholgehalte immers gebruikt om de huid grondig te reinigen. Hierin werd dan een watje gedrenkt om de huid schoon te maken. De alcohol in deze producten verwijderde ook steeds een deel van het natuurlijke huidvet. Daardoor werden de huideigenschappen zwakker en kon de huid uitdrogen.

Dr. Hauschka Gezichtslotion wordt niet gebruikt om de huid te reinigen/schoon te maken maar wordt direct op het gezicht gesproeid en slechts lichtjes aangedrukt. Op deze manier kan de alcohol het beste zijn gewenste toniserende eigenschappen tentoonspreiden en door de lichaamswarmte zal hij heel snel verdampen zonder het huidvet te verwijderen.

Ook in de Dr. Hauschka Verzorgingscrèmes heeft alcohol geenszins een uitdrogend effect. Hij wordt immers in een samenstelling gecombineerd met verschillende verzorgende en hydraterende ingrediënten en in de toegepaste concentraties is hij zelfs een uiterst functioneel cosmetisch bestanddeel.

Is Dr. Hauschka Cosmetica vrij van parabenen?

Dr. Hauschka heeft altijd al bewust afgezien van het gebruik van synthetische conserveringsmiddelen zoals parabenen of fenoxyethanol.

Elke fabrikant van cosmetica moet ervoor zorgen dat zijn producten beschermd zijn tegen microbiële besmetting en dus veilig in gebruik zijn. De eenvoudigste manier om dit te bereiken is door conserveringsmiddelen toe te voegen. Welke stoffen in dit geval zijn toegestaan is geregeld in de Europese verordening betreffende cosmetische producten. Typische conserveringsmiddelen die vaak worden gebruikt zijn bijvoorbeeld parabenen of fenoxyethanol. Dat zijn synthetisch geproduceerde stoffen met krachtige antibacteriële en schimmeldodende effecten, die ook het onderwerp zijn van veelvuldige discussies.

Voor  NATRUE-gecertificeerde natuurlijke cosmetische producten zoals Dr. Hauschka Cosmetica zijn slechts enkele conserveringsmiddelen toegestaan, die ook in de natuur voorkomen. Hieronder vallen benzoëzuur en sorbinezuur. Het gebruik van parabenen of fenoxyethanol is echter verboden.

De meeste conserveringsmiddelen worden over het algemeen als goed verdragen beschouwd. Stoffen die micro-organismen in de tube doden, beïnvloeden echter ook de natuurlijke, nuttige microflora van de huid. Dr. Hauschka onthoudt zich daarom bewust van het gebruik van synthetische conserveringsmiddelen zoals parabenen en fenoxyethanol en zelfs van de conserveringsmiddelen die door NATRUE zijn toegestaan. Dit zal in de toekomst niet veranderen.

Als gevolg van nieuwe wettelijke voorschriften op het gebied van cosmeticareclame is de vermelding "vrij van parabenen” in de toekomst echter niet langer toegestaan op verpakkingen en reclamemateriaal. Daarom zullen wij de mededeling geleidelijk verwijderen uit onze brochures en ons reclamemateriaal.

Dit heeft uiteraard geen enkele invloed op de hoge kwaliteit van onze preparaten. Ook de microbiologische veiligheid van Dr. Hauschka producten wordt nog steeds door een hele reeks andere maatregelen gegarandeerd:

  • een grondig microbiologisch onderzoek van de basisstoffen
  • een bijzonder hygiënisch productieproces dat voldoet aan farmaceutische normen
  • de keuze van de voor het betreffende product optimale verpakking
  • een zorgvuldige samenstelling van de ingrediënten, die in combinatie een positief effect heeft op de stabiliteit van het product
Waarom wijzigen jullie af en toe de recepturen van Dr. Hauschka producten?

Alle Dr. Hauschka cosmeticapreparaten zijn vervaardigd uit zorgvuldig samengestelde recepturen die vaak al jarenlang hun diensten hebben bewezen. Zo zijn er preparaten die tientallen jaren gedeeltelijk bijna ongewijzigd zijn gebleven. Tegelijkertijd groeit echter ook onze kennis over de huid en de natuurlijke stoffen en als wij interessante nieuwe ingrediënten ontdekken, willen wij u de verzorgende eigenschappen ervan uiteraard niet onthouden. Daarenboven is het ook mogelijk dat bestaande grondstoffen op de markt wijzigen, met als gevolg dat ze niet meer voldoen aan onze hoge kwaliteitseisen. En ook de wettelijke eisen voor cosmeticaproducten, waaraan wij moeten voldoen, evolueren.

Daarom is het mogelijk dat de receptuur en de ingrediëntenlijst/de INCI-verklaring van een product in geringe mate wijzigt. Algemeen geldt bij Dr. Hauschka dat receptuurwijzigingen alleen worden doorgevoerd wanneer de beproefde kwaliteit van de receptuur behouden blijft of nog verbetert. Ingrediënten vervangen om kosten te besparen, is bij ons niet aan de orde.

In principe kunt u een wijziging in de receptuur steeds opsporen aan de hand van de INCI-verklaring op de verpakking.

Wat is de pH-waarde van de Dr. Hauschka verzorgingsproducten?

Dr. Hauschka Cosmetica heeft een licht zure tot neutrale pH-waarde. De recepturen zijn zodanig opgebouwd dat ze de fysiologische huideigenschappen ondersteunen en bewaren.

De preparaten voor een vetvrije verzorging gedurende de nacht (Herstellende Nacht Conditioners) en de Dr. Hauschka Intensieve Conditioners zijn daarentegen licht basisch om de nachtelijke afvalstoffenverwerkende processen van de huid te ondersteunen.

Wat is de samenstelling van het parfum van Dr. Hauschka preparaten?

Voor het parfumeren van de preparaten worden alleen samengestelde, natuurlijke en essentiële oliën gebruikt. Deze bestaan vaak uit meerdere honderden losse componenten die op natuurlijke wijze met elkaar worden verbonden en die aan elk preparaat een typische geur geven met diverse facetten. In de meeste gevallen worden de afzonderlijke essentiële oliën niet op de Dr. Hauschka producten vermeld omdat de knowhow over de zelfgemaakte mengsels voor ons bijzonder waardevol en geheim is. Een geparfumeerd product herkent u aan het wettelijk voorgeschreven omvattende begrip 'parfum' in de ingrediëntenlijst. Omdat het begrip 'parfum' ook bij synthetische geurstoffen kan worden gebruikt, willen wij nog eens benadrukken dat Dr. Hauschka Cosmetica geen synthetische geurstoffen gebruikt. Wij werken alleen met natuurlijke componenten.

Waarom worden bij de Dr. Hauschka producten soms ook afzonderlijke geurstoffen vermeld?

Naast de wettelijk voorgeschreven overkoepelende term 'parfum' worden voor de Dr. Hauschka cosmeticaproducten vaak ook afzonderlijke geurstofcomponenten (bijv. citral, limoneen of geraniol) in de INCI-verklaring opgenomen. Een sterretje (* uit natuurlijke essentiële oliën) achter de afzonderlijke geurstoffen verwijst naar de natuurlijke herkomst van de bestanddelen in de mengsels van essentiële oliën die worden ingezet voor de parfumering van de Dr. Hauschka preparaten. De wettelijke meldingsplicht van de ingrediënten bestaat al sinds 2005 en moet als extra informatie dienen voor mensen die allergisch zijn voor bepaalde geurstoffen. Ze schrijft voor dat in totaal 26 geurstoffen in de ingrediëntenlijst van cosmetica vermeld worden zodra deze in een bepaalde concentratie in het product aanwezig zijn. De oorsprong van geurstoffen (van synthetische of natuurlijke oorsprong) speelt hierbij geen rol. Daarom moeten ook de natuurlijke geurcomponenten van de voor Dr. Hauschka Cosmetica gebruikte essentiële oliën worden aangegeven.

Gebruikt Dr. Hauschka palmolie in zijn producten?

Palmolie speelt bij de fabricage van Dr. Hauschka Cosmetica slechts een beperkte en ondergeschikte rol en wordt alleen in de Coverstick 01-02 gebruikt. Omdat wij ons terdege bewust zijn van de mogelijke ecologische en sociale problemen op de plantages in Indonesië en Maleisië, hebben wij er doelbewust voor gekozen om in Zuidoost-Azië geen palmolie aan te kopen. Wij gebruiken de biologische palmolie van Zuid-Amerika die volgens strenge eisen op een natuurvriendelijke wijze wordt vervaardigd, waarbij rekening wordt gehouden met de verschillende aspecten inzake milieubescherming. Als palmolie milieuvriendelijk wordt geproduceerd, wat hier het geval is, dan hebben wij geen enkel bezwaar om deze waardevolle grondstof aan onze producten toe te voegen. Hebt u nog vragen over palmolie, neem dan rechtstreeks contact met ons op.

Waar komt de glycerine in Dr. Hauschka Cosmetica vandaan?

Voor de preparaten van Dr. Hauschka Cosmetica gebruiken wij alleen glycerine die uit biologische lijnzaadolie wordt gewonnen. In de geringe concentraties waarin ze in Dr. Hauschka Cosmetica wordt gebruikt, wordt glycerine zeer goed door de huid verdragen. Gezien de hydraterende eigenschappen van deze stof is dit voor ons een zeer interessant ingrediënt.

Waar komen de minerale grondstoffen voor Dr. Hauschka Cosmetica vandaan?

Van de 22 ton minerale grondstoffen die wij in totaal in Dr. Hauschka Cosmetica verwerken, wordt meer dan 80% in de EU en de VS gewonnen. De overige 20 procent (ongeveer 4 ton) mineralen is afkomstig uit derdewereldlanden en opkomende economieën.

Gelden de fairtradenormen ook voor de exploitatie van minerale grondstoffen?

Fairtradenormen staan voor faire arbeidsomstandigheden en geen kinderarbeid. In de EU en de VS zijn de fairtradenomen niet van toepassing, omdat hier algemeen hoge werkstandaards gelden. Voor mineralen uit derdewereldlanden en opkomende economieën vragen we naar de nodige certificaten, die ons voor veel grondstoffen ook ter beschikking staan – bijvoorbeeld voor mica. Grondstoffen waarvan we slechts zeer kleine hoeveelheden nodig hebben, kunnen we niet rechtstreeks bij de leverancier ter plaatse kopen, maar alleen via handelaars op de wereldmarkt. Ook hier laten we altijd fairtradecertificaten voorleggen. Helaas is de traceerbaarheid niet altijd eenvoudig, hoezeer we ook ons best doen.

Wat is de RDA-waarde (abrasiviteit) van de Dr. Hauschka Medische Tandpasta's?

De Dr. Hauschka Medische Tandpasta's zijn speciaal ontwikkeld voor uiteenlopende gebruikersgroepen. De Dr. Hauschka Med Forte Tandpasta Munt met een RDA-waarde van ca. 80 is bedoeld voor dagelijks gebruik voor normale tanden. Voor bijzonder gevoelige tanden en gevoelig tandvlees kiest u best voor Dr. Hauschka Med Sensitiv Tandpasta Zoutwater die met zijn natuurlijke poetsdeeltjes en zijn lage RDA-waarde (ca. 40) grondig maar toch voorzichtig de tanden reinigt.

Bevatten de Dr. Hauschka dagcrèmes een speciale uv-bescherming?

De meeste gezichtsverzorgingsproducten met uv-bescherming bevatten verschillende chemische lichtbeschermingsfilters, wat ze ongeschikt maakt voor gecertificeerde natuurcosmeticaproducten. Daarom bevatten Dr. Hauschka dagcrèmes geen lichtbeschermingsfilters.

Het gebruik van zonnebeschermingsmiddelen kan tijdens de zomermaanden bijdragen tot een betere bescherming van de huid. Of u een dagelijks lichtbeschermingsproduct nodig heeft, hangt van verschillende factoren af uw levensstijl (hoe lang wordt u blootgesteld aan zonlicht), waar bevindt u zich (bijv. op grote hoogtes), de gevoeligheid van uw huid, het seizoen, enz.

Veel mensen zitten het grootste deel van de dag in afgesloten ruimten. Zij hebben alleen een beschermingsmiddel tegen de zon nodig als ze langdurig intensief aan zonlicht worden blootgesteld in de openlucht. Zij moeten dan een zonnecrème gebruiken die speciaal is afgestemd op de situatie. Een dagcrème met een standaard lichtbescherming volstaat dan niet.

Bevatten Dr. Hauschka Deodorants oplosbare aluminiumzouten?

Oplosbare aluminiumzouten worden gebruikt in conventionele antitranspiratieproducten omdat ze poriën vernauwen en zodoende de transpiratie tegengaan De Deorollers van Dr. Hauschka bevatten geen aluminiumzouten omdat wij het natuurlijke transpiratieproces niet willen verstoren maar louter en alleen de vorming van onaangename geurtjes willen voorkomen.

Bevatten de cosmetische producten van Dr. Hauschka microplastics?

Als fabrikant van gecertificeerde natuurlijke cosmetica gebruikt Dr. Hauschka geen ingrediënten zoals microplastics in cosmetische producten. In conventionele cosmetica wordt gebruik gemaakt van kunststof in vaste vorm, bijv. als abrasieve deeltjes in tandpasta, of als vloeibaar bestanddeel in make-up om de huid af te dekken. In plaats daarvan gebruiken wij voor onze Dr. Hauschka Med tandpasta kaolien (witte klei) en kiezelaarde als natuurlijke minerale reinigingsdeeltjes, en voor onze cosmetische producten wassen, oliën en verschillende mineralen.

Hoe hoog is het aandeel biologische grondstoffen in Dr. Hauschka producten?

Voor Dr. Hauschka producten verwerken we hernieuwbare grondstoffen, water en mineralen. Water en mineralen komen uit de natuur, maar in tegenstelling tot planten kunnen zij niet als gecontroleerd biologische producten worden gecertificeerd. Wij streven er voortdurend naar om het biologische aandeel van onze hernieuwbare grondstoffen te verhogen. Momenteel ligt het aandeel hernieuwbare grondstoffen van biodynamische of gecontroleerd biologische teelt bij meer dan 80 procent.

Hoe hoog is het aandeel gecertificeerde tropische grondstoffen in Dr. Hauschka Cosmetica?

96% van onze tropische grondstoffen zoals palmolie, cacaoboter, kokosnootolie en carnaubawas zijn afkomstig van gecertificeerde teelt of van biologische teeltprojecten van WALA zelf.In dit geval kunnen we de fairtradenomen in elk geval garanderen. Fairtradenormen staan voor faire arbeidsomstandigheden en geen kinderarbeid. Van de genoemde 96% aan tropische grondstoffen is 100% verkregen uit gecontroleerde biologische teelt. Daarbij is 66% gecertificeerd door de internationale milieubeschermingsorganisatie Rainforest Alliance, is 22% fair trade-gecertificeerd en is 8% van een WALA-partner afkomstig waar we al jaren nauw mee samenwerken. Deze partner bezoeken wij doorgaans één keer per jaar ter plaatse om te controleren of de arbeidsomstandigheden nog altijd goed en eerlijk zijn.

Welke producten van Dr. Hauschka zijn veganistisch?

De ingrediënten in de preparaten van Dr. Hauschka Cosmetica zijn grotendeels plantaardig. Dat geldt ook voor glycerine, stearinezuur en andere vetstoffen. Zij worden alleen uit plantaardige grondstoffen gewonnen. Van dierlijke oorsprong zijn o.a. volgende ingrediënten: bijenwas, propolis, honing, zijdepoeder, wolwas, alsook karmijn als kleurstof in decoratieve cosmetica.

Klik hier voor een volledige lijst van de veganistische Dr. Hauschka preparaten.

Welke Dr. Hauschka producten zijn geschikt voor vegetariërs?

De ingrediënten in de preparaten van Dr. Hauschka Cosmetica zijn grotendeels plantaardig. Ook glycerine, stearinezuur en andere vetstoffen worden alleen uit plantaardige grondstoffen gewonnen. De ingrediënten zijdepoeder en de dierlijke kleurstof karmijn zijn niet geschikt voor lacto-ovo-vegetariërs. Zij worden slechts in enkele Dr. Hauschka preparaten gebruikt.

Klik hier voor een volledige lijst van de vegetarische Dr. Hauschka preparaten.

Zijn Dr. Hauschka cosmeticaproducten glutenvrij?

Alleen in de Dr. Hauschka Reinigingsmelk en de Haarconditioner en de Abriozencreme zitten glutenhoudende bestanddelen. Bij de bestanddelen tarwekiemolie en tarwezemelenextract werden echter alle potentieel allergene eiwitverbindingen nagenoeg volledig verwijderd tijdens het reinigen van de olie of de bereiding van het extract. Daarom kunnen Dr. Hauschka cosmeticaproducten die deze bestanddelen bevatten als glutenvrij worden geclassificeerd (conform de EU-verordening EG nr. 828/2014)