Herkomst

Visionair en kroniekschrijver.

Brieven, dagboeken, onderzoeksdocumenten – deze vondsten vertellen wie dr. Rudolf Hauschka was, wat de oprichter van ons natuurlijke cosmeticamerk dreef en inspireerde in zijn zoektocht en nieuwsgierigheid. Reden genoeg om ze eens van dichterbij te bekijken.

Het is stil, achter het raam valt de schemering en de vulpen beweegt zich onvermoeibaar over het papier. Een tafereel dat voorbijgangers waarschijnlijk vaker zagen, wanneer Rudolf Hauschka in zijn studeerkamer zat te schrijven.

De chemicus was niet alleen een wetenschapper, geïnspireerd door nieuwsgierigheid, hij was ook een man van het geschreven woord. Zijn nalatenschap bevatte drie meter lange, goed gevulde boekenrekken.

Hieronder bevond zich een uitgebreide correspondentie met artsen en met de cosmetologe Elisabeth Sigmund, met wie hij de cosmeticalijn ontwikkelde. Het was een intensieve uitwisseling over ervaringen over zijn werk voor Dr. Hauschka Cosmetica. De resultaten van zijn onderzoek met heilzame plantenextracten op waterbasis noteerde Rudolf Hauschka nauwgezet in laboratoriumboeken. Schrijven dient niet alleen als documentatie, maar helpt ook zijn gedachten op een rijtje te zetten en te reflecteren. Rudolf Hauschka had een bewogen leven. Hij deed veel ervaringen op tijdens zijn reizen, waarvan de verste hem via Egypte en Sri Lanka naar Australië had geleid. Hij had ook een ernstige kant, beïnvloed door zijn belevenissen in Rusland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit alles vormde hem en had invloed op de woorden die hij achterliet. Een avonturier en zoekende geest, een visionair en kroniekschrijver. De uitwisseling, het neerschrijven, het grondige nadenken en reflecteren maakten deel uit van zijn werk en zijn aard.